13 sprytnych porad jak zahamować apetyt i przestać odczuwać głód

Jedzenie stanowi nieodłączny element naszego życia. Gdy zbliżają się święta lub jest okazja, żeby pójść do rodziny, gdzie na stole znajdują się pyszne posiłki to trudno poskromić apetyt. Nadmierne objadanie się prowadzi do otyłości i źle wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Czy jest sposób, żeby przestać tyle jeść?

W poniższym artykule poznasz praktyczne metody, dzięki którym przestaniesz odczuwać nadmierny głód i zaczniesz świadomie zwracać uwagę na to co jesz.

Dlaczego tyle jemy?

Ludzie, którzy nałogowo jedzą to co wpadnie im w ręce częściej mają problemy z wagą i przemianą materii. Kilkadziesiąt lat temu nie mieliśmy tak szerokiego wachlarza możliwości w jedzeniu jak teraz. Jedliśmy tylko to co mieliśmy pod ręką i częściej spożywaliśmy posiłki w domu.

Obecnie w każdym mniejszym mieście znajduje się bar lub restauracja, gdzie serwowane są różne dania. To sprawia, że wielu osobom albo się nie chce, albo nie mają czasu, żeby przyrządzać posiłki samodzielnie.

Gdy stołujemy się na mieście najczęściej wybieramy dania kaloryczne, które powodują, że nabieramy zbędnych kilogramów. Zjedzenie hamburgera, czy frytek raz na jakiś czas nie powinno powodować problemów. Gorzej jeśli staje się to dla nas nawykiem i czujemy ciągłą chęć pochłaniania słodyczy i fast foodów.

Objadanie się

Nadmierne objadanie się może wynikać z kilku czynników. Do najpopularniejszych należą:

  • Nie radzenie sobie z emocjami. Niektórzy ludzie, gdy popadną w depresję jedzą częściej niż zwykle nie zastanawiając się nad konsekwencjami nadmiernego objadania się.
  • Głodówki i restrykcyjne diety. Diety i głodówki mogą zadziałać, ale tylko chwilowo. Na dłuższą metę nie są skuteczne i mogą powodować efekt jojo.
  • Niektóre osoby odczuwają większą potrzebę jedzenia niż inne. W skrajnych przypadkach dochodzi do zaburzeń związanych z kompulsywnym objadaniem się.

Jak zahamować poczucie głodu

Nadmierne uczucie głodu może wynikać też ze złych nawyków żywieniowych, które były rozwijane przez lata. Jeśli od zawsze jadłaś syte posiłki to nic dziwnego, że trudno jest zahamować apetyt, ponieważ tak zostałaś nauczona. Niektórych nawyków nie jesteśmy w stanie zmienić, gdy nie jesteśmy ich świadomi.

Na szczęście istnieją pewne sprytne sposoby, dzięki którym będziesz w stanie zmienić te nawyki i pozbędziesz się nawyku ciągłego podjadania. Oto poniższa lista:

1. Ogranicz spożywanie cukru i soli

W ostatnich latach zostały prowadzone badania na temat uzależnień od żywności. Badacze twierdzą, że niektóre pokarmy bogate w cukier i sól uzależniają powodując zmiany w mózgu, które działają podobnie do tych wytwarzanych przez narkotyki.

W pewnym badaniu okazało się, że szczury, które regularnie spożywały cukier wykazywały oznaki uzależnienia. Cukier i sól to substancje, które podsycają uczucie głodu i sprawiają, że mamy ochotę jeść więcej. Ograniczenie tych produktów pomoże Ci zahamować apetyt i zmniejszyć ilość spożywanych kalorii.

2. Zmień miejsce, w którym jesz

Nawyki działają na zasadzie autopilota – robimy daną czynność nie będąc świadomym, że tak postępujemy. Jeśli jesz w stałym miejscu np. przed telewizorem na kanapie lub przed komputerem to nic dziwnego, że nie potrafisz zapanować nad apetytem.

Spróbuj zastosować jeden mały trik. Zmień miejsce, w którym jesz. To sprawi, że zaczniesz zwracać większą uwagę na to co jesz. Jeśli masz nawyk jedzenia tylko w jednym pomieszczeniu to przejdź do drugiego pokoju albo kuchni. Możesz też spróbować przestawić stół lub krzesło i usiąść gdzie indziej.

Testuj różne warianty, aż znajdziesz taki, w którym odczujesz, że Twoja uwaga skupia się bardziej na jedzeniu niż na czynnikach zewnętrznych.

3. Jedz orzechy

Pokarmy, które wymagają pracy ręcznej, jak np łuskanie orzechów pomogą Ci zjeść mniej. W badaniu przeprowadzonym w czasopiśmie Appetite uczniowie, którym podano miskę pistacji bez skorup jedli o 41% więcej niż osoby, którym podano pistacje w skorupkach.

Wynika to z faktu, że ludzie nie lubią się z natury przemęczać. Ten psychologiczny trik powoduje, że dostrzegamy wysiłek, który trzeba włożyć w łuskanie orzechów i to sprawia, że zjemy znacznie mniejszą ilość, gdy będą one w skorupkach.

Orzechy mają także inne właściwości. Dzięki szeregu witamin działają pozytywnie na korę mózgową stymulując nasz mózg do efektywnego myślenia.

orzechy działają na korę mózgową

4. Korzystaj z mniejszych talerzy

W badaniu, które odbyło się w Uniwersytecie Cornell odkryto, że ludzie, którzy jedli hamburgery podawane na małych talerzach myśleli, że zjedli o 18% więcej niż w rzeczywistości.

Badanie pokazało, że ludzie czuli się tak samo najedzeni, gdy zjedli z talerza 9,5 calowego i 12 calowego (mimo tego, że ci którzy zjedli na talerzu większym spożyli o 22% więcej jedzenia).

Jeśli chcesz jeść mniej i nie odczuwać wilczego apetytu to nakładaj posiłki na mniejsze talerze. Zdziwisz się jakie to proste i skuteczne.

5. Dodaj oliwę z oliwek

Oliwa z oliwek ma wiele właściwości korzystnych dla naszego organizmu: obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy oraz ma właściwości przeciwnowotworowe. Doskonale działa także na proces odchudzania.

Dodawanie oliwy z oliwek do różnych potraw sprawia, że odczuwamy większe uczucie sytości niż w przypadku stosowania masła, smalcu czy oleju rzepakowego.

oliwa z oliwek jak dodatek

6. Pij wodę przed posiłkiem

Picie wody przed posiłkiem to świetna strategia, aby przezwyciężyć uczucie głodu. Badania przeprowadzone przez firmę Virginia Tech wykazały, że ludzie, którzy pili dwie szklanki wody przed posiłkiem szybciej tracili kilogramy niż osoby, które tego nie robiły.

Po 3 miesiącach pierwsza grupa straciła średnio o 2 kilogramy więcej od grupy, która nie piła wody przed zjedzeniem posiłku. Niby to niewiele, ale zawsze jest to jakiś progres i w połączeniu z innymi metodami potrafi skutecznie zmienić nasze nawyki żywieniowe.

7. Jedzenie bogate w błonnik

Spożywanie błonnika to kolejna metoda, dzięki której zahamujesz apetyt. Według czasopisma Nutrition Reviews wystarczy dodać 14 gramów błonnika, aby zmniejszyć ilość spożywanych kalorii o 10%. Uczestnicy badania, którzy dodawali błonnik do posiłku przez 4 miesiące schudli średnio o 2 kilogramy.

Doskonałym źródłem błonnika jest owsianka, ryż brązowy oraz chleb orkiszowy.

jedzenie płatków owsianych

8. Skup się na tym co jesz

Naukowcy z Uniwersytetu w Teksasie doszli do wniosku, że skupienie się na jedzeniu pomaga zmniejszyć uczucie głodu. Dzięki temu, że poświęcamy uwagę temu co jemy, nie śpieszymy się z jedzeniem i pijemy więcej wody – co również wpływa na spożywanie mniejszej ilości jedzenia.

9. Dodaj do swojej diety awokado

Awokado to owoc, którego właściwości lecznicze są znane od wieków. Dzięki dużej zawartości kwasu oleinowego oraz potasu reguluje ciśnienie krwi i obniża poziom cholesterolu. Faktem jest także to, że awokado jest owocem, który pomaga zahamować apetyt.

Badania dowiodły, że ludzie, którzy spożywali pół awokado w porze obiadowej odczuwali mniejszą potrzebę podjadania kilka godzin po posiłku. Awokado podobnie jak oliwa z oliwek i orzechy zawiera zdrowe jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które pośrednio odpowiadają za uczucie sytości.

10. Jedz pełnowartościowe śniadanie

Eksperyment opublikowany przez British of Nutrition, przeprowadzony na ponad 900 osobach dowiódł, że jedzenie pełnowartościowego śniadania zawierającego tłuszcz i białko sprawi, że zjemy mniej niż w porze obiadowej.

Śniadanie powinno być wartościowe i zawierać wszystkie niezbędne składniki, które dadzą nam energię na cały dzień (i zmniejszą apetyt w późniejszych godzinach). Świetnym sposobem jest dodanie błonnika, który ustabilizuje nasz poziom sytości przez następnych kilka godzin.

śniadanie zawierające składniki odżywcze

11. Jak zahamować apetyt na słodycze? Wybieraj produkty zawierające dużą ilość wody

Dowiedziałaś się już, że picie wody przed posiłkiem pomaga przezwyciężyć uczucie głodu. Doskonale sprawdzają się też produkty, które zawierają dużą ilość wody. Są to głównie owoce. Jedzenie grejpfrutów, pomarańczy i arbuzów jest świetnym sposobem na dostarczenie do organizmu cennych witamin, które są świetnym zamiennikiem dla słodyczy.

Z owoców zawierających dużą ilość wody możesz zrobić rozmaite sałatki, które dodasz do niektórych posiłków. Dzięki temu zaczniesz cieszyć się lepszym zdrowiem i odpornością organizmu.

12. Nie pomijaj białka

Białko powinno stanowić nieodłączny element naszej diety. Naukowcy z Uniwersytetu Purdue poprosili 46 kobiet o włączenie do swojej diety więcej produktów zawierających białko. W czasie eksperymentu kobiety stwierdziły, że nie odczuwają już takiego łaknienia na jedzenie, jak to było wcześniej.

Po 12 tygodniach badania kobiety zredukowały również więcej tkanki tłuszczowej. Ty możesz zrobić to samo. Wystarczy, że do dodasz do swojej diety porcję chudego mięsa, tuńczyka oraz kurczaka bez skóry. Inną opcją jest dodanie czarnej fasoli oraz ciecierzycy, które mają niską zawartość tłuszczu i są bogate w błonnik oraz białko.

13. Tabletki na zatrzymanie apetytu

Dodatkiem do wyżej wspomnianych punktów są tabletki zmniejszające łaknienie. Należy wybrać takie, które zawierają naturalny skład i pochodzą ze sprawdzonego źródła.

My rekomendujemy tabletki Triapidix300, które zawierają wszystko to czego potrzebuje nasz organizm, aby jeść mniej i skuteczniej spalać tkankę tłuszczową. W składzie znajdziesz m.in ekstrakt z guarany oraz ekstrakt z czarnej pomarańczy.

Aby dowiedzieć się więcej kliknij w ten link.

Czy znasz inne metody, które pozwalają poskromić uczucie głodu? Nie zapomnij napisać o tym w komentarzu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *